9 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Steve Jobs

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε (και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός) η επίσημη βιογραφία του Steve Jobs γραμμένη από τον Walter Isaacson. Είναι ένα βιβλίο επίκαιρο: Ο Jobs πέθανε μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο στις 5 του Οκτώβρη, και έκτοτε το Ίντερνετ έχει πλημμυρίσει με απόψεις και ιστορίες από τη ζωή και τη δραστηριότητά του. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες και οραματιστές του τελευταίου αιώνα, άλλωστε, μια προσωπικότητα πολυσχιδής και πολυσυζητημένη, ο δημιουργός της Apple, του Macintosh, της Pixar, του iPod, του iPhone και του iPad. Η επίσημη βιογραφία του είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, και περιέχει άφθονες ανέκδοτες διηγήσεις για τη ζωή του, τόσο από τον ίδιο (που έδωσε 40 συνεντεύξεις στον συγγραφέα τα τελευταία δύο χρόνια) όσο και από 150 άλλους που τον γνώρισαν.

Να μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που αναφέρονται στο βιβλίο:
1. Ήταν υιοθετημένος
Γνώρισε τη βιολογική του μητέρα και την αδερφή του όταν ήταν πια ενήλικας, και ανέπτυξε πολύ στενή σχέση με τη δεύτερη, που είναι η γνωστή συγγραφέας Μοna Simpson. Η Simpson κάποτε έψαξε και βρήκε τον πατέρα τους (ο ίδιος ο Steve δεν τον αναζήτησε ποτέ), έναν Σύριο μετανάστη που εργαζόταν σε εστιατόρια. Εκείνος της μίλησε για το εστιατόριο που είχε αγαπήσει πιο πολύ, ένα με μεσογειακή κουζίνα στο Palo Alto. "Όλη η Silicon Valley ερχόταν", της είχε πει, "όλοι οι πλούσιοι και διάσημοι, ακόμα και ο Steve Jobs!". Δεν είχε ιδέα ότι μιλούσε για το γιό του.



2. Είχε τέσσερα παιδιά
3. Ήταν τραγικά αναποφάσιστος και περίεργος
Επειδή δε μπορούσε να διαλέξει έπιπλα για το σπίτι του, ζούσε για δεκαετίες ολόκληρες σε άδεια δωμάτια. Ακόμα και προς το τέλος της ζωής του, όταν νοσηλεύτηκε και μπορούσε να τρώει μόνο φρουτόκρεμες, ζητούσε να του φέρουν επτά-οκτώ για να διαλέξει αυτή που του αρέσει.

4. Δεν τον ένοιαζαν πάρα πολύ τα λεφτά
Αν και ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ζούσε στο ίδιο -σχετικά παλιό- σπίτι για δεκαετίες, δεν είχε σωματοφύλακες ή συνοδεία και οδηγούσε μόνος του το αυτοκίνητό του. Μόνες πολυτέλειες του: Το ιδιωτικό του αεροπλάνο, που είχε ζητήσει να του αγοράσει η Apple (και μετά πέρασε ένα χρόνο μέχρι να αποφασίσει τη διακόσμησή του), και η Mercedes SL55, την οποία πάρκαρε όπου έβρισκε (ακόμα και σε θέσεις για ΑΜΕΑ) και στην οποία ποτέ δεν έβαλε πινακίδες! Τα τελευταία χρόνια, αφού είχε ήδη αρρωστήσει, σχεδίαζε να χτίσει ένα καινούριο σπίτι στην ίδια περιοχή, καθώς και ένα μεγάλο σκάφος για να γυρνάει τον κόσμο με την οικογένειά του. Το σκάφος κατασκευάζεται και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο σε ένα ναυπηγείο στην Ολλανδία.

5. Έκλαιγε συνέχεια!
Δεν έκλαιγε μόνο όταν αναπολούσε ανθρώπους που εκτιμούσε (πχ μια πρώην του που είχε αγαπήσει πολύ) κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεών του με το βιογράφο του. Έκλαιγε συνέχεια, ακόμα και σε επίσημα meetings της εταιρίας. Έκλαψε όταν τον έδιωξαν από την Apple, αλλά έκλαψε και όταν του είπαν ότι το CD-Drive του iMac τελικά δεν θα είχε τη μορφή σχισμής, αλλά θα ήταν σαν συρταράκι. Αυτό είναι ίσως το πιο εκπληκτικό νέο στοιχείο που βγαίνει από τη βιογραφία: Το κλάμα!

6. Ήταν φανατικός χορτοφάγος
Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν έτρωγε καθόλου κρέας. Ακόμα κι όταν έκανε τις εγχειρήσεις στο πάγκρεας και στο συκώτι, και οι γιατροί του ζητούσαν να τρώει περισσότερες πρωτεΐνες, αυτός αρνούνταν.

7. Παραλίγο να πεθάνει νωρίτερα
Η μεταμόσχευση ήπατος που έκανε το 2010 είχε επιπλοκές, και παραλίγο να πεθάνει στο νοσοκομείο του Tennessee όπου νοσηλευόταν. Εκεί, όταν πνευμονολόγοι προσπάθησαν να του φορέσουν μια μάσκα, αυτός την έσκισε και μουρμούρισε ότι σιχαινόταν το σχέδιο. Τους διέταξε να του φέρουν πέντε διαφορετικά μοντέλα μάσκας για να διαλέξει.

8. Ονόμασε την Apple λόγω δίαιτας
Τον καιρό που σκεφτόταν πώς να ονομάσει την εταιρία που είχε φτιάξει με το φίλο του Steve Wozniak τρεφόταν μόνο με φρούτα. Μια μέρα, φεύγοντας από μια φάρμα με μηλιές που είχε ένας χίπης συμφοιτητής του, του ήρθε η ιδέα για το όνομα: Apple!

9. Το "Πεδίο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας"
Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Apple από το 1982 κιόλας, ο Steve Jobs ζούσε σε μια παράλληλη πραγματικότητα μέσα στο κεφάλι του η οποία μόνο εν μέρει συνέπιπτε με τη δικιά μας. Αυτό τον οδηγούσε να ζητά από αυτούς ανέφικτα πράγματα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά διαστήματα, τα οποία -κι εδώ είναι το τρομερό- με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τελικά γίνονταν πραγματικότητα. Χάρη στη θέλησή του, το "πεδίο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας" του Steve Jobs έμεινε ζωντανό για 30 ολόκληρα χρόνια.


πυγη  http://www.stylista.gr/

Την πρώτη του κόρη, τη Lisa, την έκανε εκτός γάμου. Υποστήριζε πως δεν είναι ο πατέρας ακόμα και μετά από τα αποτελέσματα του DNA, αλλά τελικά βοήθησε και την κόρη και τη μητέρα της, και σταδιακά ανέπτυξε καλή σχέση με τη Lisa. Με την από 20ετίας σύζυγό του Laurene έχει ακόμα τρία παιδιά: Ένα γιο και δυο ανήλικες κόρες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια