Windows Phone και η πραγματικότητα.

Με αφορμή την αγορά του handheld τομέα της Nokia από την Microsoft  θα ήθελα να μιλήσω λίγο για το λειτουργικό της εταιρίας κολοσσού Microsoft, Windows Phone , που γνωρίσαμε κυρίως στις συσκευές της φινλανδικής Nokia. Αυτή τη στιγμή το λειτουργικό βρίσκεται στην έκδοση 8.1 και όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του για να καταφέρει να ανταγωνιστεί με επιτυχία τα λειτουργικά της Google και της Apple.
 Έχοντας εμπειρία και της προηγούμενης έκδοσης του λειτουργικού (έκδοση 8.0), μπορώ να πω πως η λειτουργία έχει γίνει πολύ καλύτερη και φιλική προς τον χρήστη , ευνοώντας όλους όσους έρθουν σε επαφή με το λειτουργικό για πρώτη φορά.
Στην έκδοση 8.1 προστέθηκαν πολλές χρήσιμες λειτουργίες και η πλέον γνωστή Cortana , γνωστή από τα παιχνίδια Halo, όπου είναι η προσωπική σας βοηθός που διευκολύνει την χρήση και σας κρατά ενήμερο για όσα σας ενδιαφέρουν (Αντίστοιχη Siri). Αυτό που χαρακτηρίζει το λειτουργικό της Microsoft είναι το πολύ καλό optimisation που έχει γίνει , δίνοντας την δυνατότητα σε σχετικά ανίσχυρες συσκευές που δεν ξεχωρίζουν στον τομέα του hardware, να τρέχουν σε αξιοπρεπείς ρυθμούς.
 Έτσι, όντας ένα "ελαφρύ" λειτουργικό η διάρκεια ζωής της μπαταρίας επιμηκύνεται σε αδύναμες συσκευές και προσδίδει πολύ καλές αποδόσεις σε high-end συσκευές όπως το Nokia 930 και το HTC One M8. Όμως κατά την άποψη μου το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει η Microsoft είναι το ότι δεν δέχεται την βοήθεια third party εταιριών, οι οποίες βγάζουν στο Windows Store αποστειρωμένες μορφές των εφαρμογών που κυκλοφορούν στο Play Store και στο App Store αφήνοντας τα Windows φτωχά. 
 Πριν την κυκλοφορία της έκδοσης 8.1 δεν υπήρχε συζήτηση στο ότι το WP8 ήταν ένα κατώτερο λειτουργικό από το Android και το iOS. Τώρα όλα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις του χρήστη. Τα Windows phone είναι ένα πολύ αξιόπιστο λειτουργικό με όμορφο design, αλλά εκεί που υστερεί είναι η μεγάλη γκάμα εφαρμογών που υπάρχουν σε άλλα λειτουργικά. 




 συντάκτης: Αντώνης Γλαρός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια