Πως να διαλέξετε το κατάλληλο camera phone. (πλήρης οδηγός)

Tα κινητά έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν τις φωτογραφικές μηχανές σε μεγάλο βαθμό. Παρόλο που η ποιότητα των φωτογραφιών/video είναι σαφώς υποδεέστερη η αμεσότητα και οι ανάγκες τις εποχής  έχουν κάνει τα smartphones χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των νέων επίδοξων φωτογράφων. Έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς να επιλέξετε το σωστό smartphone για να καλύψετε πλήρως τις ανάγκες σας.

Οι παράμετροι όσον αφορά την κάμερα είναι αρκετοί και για αυτό είναι αρκετά δύσκολο να αξιολογήσετε μια κάμερα απλά από τα χαρακτηριστικά που διαβάσατε στην ιστοσελίδα ή στο φυλλάδιο του πωλητή

Mega Pixels
Τα megapixels δεν λένε πάντα την αλήθεια ! Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το κινητό τους απλά διαβάζοντας ότι έχει κάμερα 8,12 ή 16 mp χωρίς να μπουν στον κόπο να ελέγξουν πληροφορίες σχετικά με τον κατασκευαστή του φακού, το Aperture κ.α.

Τα megapixels καθορίζουν το από πόσα μικρά κομμάτια (κουκκίδες) θα αποτελείτε η φωτογραφία π.χ μια φωτογραφία 16mp θα έχει 16 εκατομμύρια κουκκίδες μια 12mp 12 εκατομμύρια κ.ο.κ

Αperture
To aperture είναι το άνοιγμα του διαφράγματος του φακού, όσο μικρότερο είναι το aperture τόσο μεγαλύτερη είναι η "τρύπα" του φακού με αποτέλεσμα πιο φωτεινές φωτογραφίες.Το aperture παίζει ρόλο και στην εστίαση καθώς φακοί με μικρό aperture εστιάζουν στο κύριο σημείο της φωτογραφίας και θολώνουν το φόντο (ιδανικό για πορτρέτα εν αντιθέσει με τους φακούς με μεγαλύτερο apertue οι οποίοι είναι καλύτεροι για αποτύπωση τοπίων)
Tα περισσότερα smartphones έχουν aperture 2 ή 2.2 αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις με  φακούς 1.7 ή 1.8 οι οποίοι συνήθως βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες



Ο κατασκευαστής και το μοντέλο του φακού
Και όμως το ποιος κατασκευάζει τον φακό είναι πολύ συ μαντικό. Για παράδειγμα οι φακοί της Sony,της Sharp και της Leica θεωρούνται πολύ καλύτεροι από τους φακούς της OmniVision. Φυσικά όλες οι εταιρίες φτιάχνουν καλούς και κακούς φακούς.
Πως θα βρω ποιον φακό φοράει η συσκευή που θέλω να αγοράσω ;


Είναι πολύ απλό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να googlαρετε το όνομα του κινητού με την φράση camera lens model (πχ Samsung Galaxy S7 lens model) και σε κάποιο site θα βρείτε την πληροφορία που ψάχνετε, ένα πολύ καλό εργαλείο είναι και το kimovil στο οποίο μεταξύ άλλων μπορείτε να βρείτε και πληροφορίες για τον φακό κάθε συσκευής ποιες συσκευές φοράνε κάθε φακό κτλ.

Λογισμικό
Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά έχω δει συσκευές με εκπληκτικούς φακούς να βγάζουν άθλιες φωτογραφίες λόγο κακού λογισμικού. Δυστυχώς πολλοί κατασκευαστές κυρίως Κινέζοι δεν δίνουν καμία σημασία στο εν λόγω κομμάτι με αποτέλεσμα πολλές φορές να χαντακώνουν καλό hardware με άθλιο software.

Τι μπορώ να κάνω ;
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πειραματιστείτε με άλλες εφαρμογές κάμερας ή να περάσετε μια custom rom στην οποία ο developer έχει κάνει βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα.

ISO
To iso δηλώνει την ευαισθησία του φακού στο φως δηλαδή το πόσο φωτεινές φωτογραφίες μπορεί να βγάλει όσο μεγαλύτερο iso τόσο πιο φωτεινές φωτογραφίες, φυσικά όσο μεγαλώνει το iso τόσο πιο εύκολα βγαίνουν οι φωτογραφίες κουνημένες. Το καλό είναι ότι σε όλα τα κινητά το iso είναι παραμετροποιήσιμο πχ (100-1600) οπότε μπορούμε εμείς να επιλέξουμε σε ποια κλίμακα θα το χρησιμοποιήσουμε. Ένα κλασικό παράδειγμα χρήσης μεγάλου iso είναι η λειτουργία νυκτερινή λήψη που έχουν όλα τα smartphones και στην οποία βγαίνουν μεν πιο φωτεινές φωτογραφίες αλλά συνήθως είναι πιο θολές

Video
Εδώ 3 είναι οι πιο καθοριστικοί παράγοντες η ανάλυση , τα FPS και η εστίαση. H ανάλυση στα σύγχρονα κινητά είναι συνήθως Full Hd ή 4Κ (και στις 2 περιπτώσεις πολύ καλή) (και εδώ ισχύει ότι και στις φωτογραφίες και τα megapixels) τα FPS είναι τα καρέ αν δευτερόλεπτο και φυσικά όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο (Οι πιο πολλές συσκευές βγάζουν 30 καρέ στην μεγαλύτερη ανάλυση και πολλές φορές 60 ή και 120 (slow motion) σε κάποια μικρότερη. Τέλος ο σταθεροποιητής ο οποίος είναι το Α και το Ω στο video και για τον οποίον δυστυχώς πολύ σπάνια θα βρείτε πληροφορίες.

Το Flash
Άλλη μια σημαντική παράμετρος για τις φωτογραφίες στο σκοτάδι είναι το flash. Πλέον σχεδόν όλες οι συσκευές έχουν Led ή dual Led (διπλό) flash παλαιότερα υπήρχαν και συσκευές με Xenon flash το οποίο ήταν ναι μεν καλύτερο αλλά είχε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση, απαιτούσε περισσότερο χώρο , είχε μικρότερο χρόνο ζωής και μεγαλύτερο κόστος οπότε και σταδιακά αντικαταστάθηκε. Συ μαντική είναι και η απόχρωση του flash αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθεί εκτός και αν έχετε την συσκευή στα χέρια σας.


Ο  εύκολος τρόπος να δείτε τι φωτογραφίες βγάζει μια συσκευή
Και εδώ θα μας βοηθήσει η φίλη μας  η Google καθώς με μια αναζήτηση το όνομα της συσκευής camera test (πχ Samsung galaxy S7 camera test) θα βρούμε σίγουρα αρκετά δείγματα φωτογραφιών και video για να κρίνουμε

O ακόμα πιο εύκολος τρόπος
To site Dxomark δοκιμάζει δεκάδες συσκευές και τις βαθμολογεί οπότε αν η συσκευή που θέλετε είναι στην λίστα καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας την γνώμη των ιδικών

Αν ακολουθήσω τις παραπάνω συμβουλές είναι σίγουρο ότι θα μείνω ικανοποιημένος από την κάμερα του κινητού μου
Δυστυχώς όχι καθώς υπάρχουν κάποιοι παράγοντες όπως τα χρώματα και ο θόρυβος οι οποίοι δεν μπορούν να αξιολογηθούν με κάποια από τις παραπάνω μετρήσεις. Παρόλα αυτά αν διαβάσετε προσεκτικά τον οδηγό μας, μειώνετε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να κλάψετε τα λεφτά σας.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια