PS5 vs Xbox Series X: Τεχνικά χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν!

Με την νέα γενιά κονσολών να απέχει μερικούς μήνες από την επίσημη κυκλοφορία τους, η Sony και η Microsoft, θέλοντας να προετοιμάσουν το κοινό τους, ανακοίνωσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πολυαναμενόμενων Play Station 5 και Xbox Series X αντίστοιχα.


Όπως και στην προηγούμενη γενιά, και οι δύο επιλογές έχουν μια σχεδόν πανομοιότυπη δομή με μικρές διαφορές. Συγκεκριμένα μοιράζονται τον ίδιο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ZEN 2 από την AMD με την Microsoft να τον χρονίζει στα 3.8GHz, έναντι των 3.5GHz που επέλεξε η Sony.
Μεγάλη διαφορά συναντάται στην κάρτα γραφικών που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρία. Ενώ και οι δύο εταιρείες βασίζονται στο ίδιο chip αρχιτεκτονικής AMD RDNA-2, το PS5 προσφέρει 36 επεξεργαστικές μονάδες στα 2.33GHz, με αποτέλεσμα να παράγει 10.28 teraflops γραφικής δύναμης. Ωστόσο το Xbox φαίνεται να υπερισχύει του PS5  με 12 teraflops δύναμης. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση 52 επεξεργαστικών μονάδων στα 1.8GHz.


Ο αποθηκευτικός χώρος των δυο συσκευών είναι επίσης διαφορετικός. Η Sony χρησιμοποιεί SSD δικιάς της κατασκευής, ικανός να προσφέρει 5.5GB/s ταχύτητας μεταφοράς και 825GB αποθηκευτικού χώρου. Η Microsoft χρησιμοποιεί ένα κλασικό NVMe SSD με ταχύτητα μεταφοράς στα 2.4 GB/s. Η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη και αυτό θα γίνει αισθητό στα Loading times των παιχνιδιών. 
 
Ωστόσο αν και η Sony επιτρέπει την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου με συμβατικό SSD, δεν επιβεβαιώνει την ομαλή λειτουργία στα παιχνίδια, μιας και είναι κάτι που δεν έχει δοκιμάσει, όπως δηλώνει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι αν και τα παιχνίδια μπορούν να αποθηκευτούν σε οποιοδήποτε σκληρό δίσκο, η υψηλή ταχύτητα ανάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή λειτουργία τους. Η Microsoft για να αποφύγει αυτό το πρόβλημα, ανακοίνωσε ότι ο χώρος του Xbox series X θα επεκτείνεται με προκαθορισμένες NVMe κάρτες, παρόμοιες με τις Memory Card του Play Station 2.

Παρόλες τις διαφορές που έχουν οι κονσόλες, δεν θα πρέπει κανένας χρήστης να θέτει ως κριτήριο αγοράς τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τόσο το Xbox όσο και το Play Station θα λειτουργούν απροβλημάτιστα σε κάθε τίτλο. Το θέμα είναι με πιο οικοσύστημα είναι πιο εξοικειωμένος και πoιά exclusive παιχνίδια θέλει να παίξει.

Θάνος Καψάλης για το hellasandroid.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια