Bill Moggridge: ο άνθρωπος που επινόησε το laptop, πέθανε στα 69 του χρόνια

To Εθνικό Μουσείο Design, Smithsonian Cooper-Hewitt, ανακοίνωσε πως ο διευθυντής του, Βρετανός στην καταγωγή, Bill Moggridge, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 69 ετών.

Βιομηχανικός σχεδιαστής στο επάγγελμα, ο Moggridge ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε το 1982 τον Grid Compass, ένα υπολογιστή, η οθόνη του οποίου έκλεινε πάνω στο πληκτρολόγιο. Ναι, δικαιωματικά θεωρείται ο πατέρας του laptop. O πρώτος υπολογιστής laptop που σχεδίασε, δεν είχε κάποια ιδιαίτερη τύχη. Το πρώτο κομμάτι βέβαια, πωλήθηκε για 8,150 δολάρια, αλλά δεν βγήκε στο εμπόριο, όσο κι αν οι υπόλοιποι φορητοί υπολογιστές της εποχής έμοιαζαν με ραπτομηχανές και ζύγιζαν πάρα πολλά κιλά. Ο Grid Compass όμως, υιοθετήθηκε γρήγορα από τον Αμερικανικό Στρατό και έφτασε να ταξιδέψει και στο διάστημα, ως μέρος του εξοπλισμού των Αστροναυτών του Discovery.


Η αρχή της επίπεδης αναδιπλούμενης οθόνης, κυριαρχεί ακόμα στα laptop, τα ultrabooks και τα notebooks που χρησιμοποιούμε σήμερα, 30 χρόνια μετά από το σχεδιαστικό πρότυπο του Moggridge. Ίσως τώρα, είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που αλλάζει αυτή η αρχή, με την εφαρμογή της αποσπώμενης οθόνης. Σε κάθε περίπτωση, ο κος Bill Moggridge, ο πατέρας του laptop, έχει μπει στο πάνθεον των ανθρώπων που έδωσαν μορφή στα πράγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα.



Πηγές: Washington Post, Gizmodo, Wikipedia (http://www.digitallife.gr/bill-moggridge-laptop-designer-rip-71011)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια